InstagramΤηλέφωνα Παραγγελιών 210 8011763
210 8017634 Κατάστημα Κηφισιάς 210 8019751
Phone Orders 210 8011763
210 8017634 Kifisia Store 210 8019751
Ωράριο Λειτουργίας Έδρα Δευ έως Παρ 08:00-16:00 Κατάστημα Κηφισίας Δευ-Σαβ 10:00-15:00 Working Hours Headquarters Mon to Fri 08:00-16:00 Kifisia Store Mon-Sat 10:00-15:00

Επιλέγοντας Κυάλια

Δημοσιεύτηκε από alex 15/01/2019 0 Σχόλια Εξοπλισμός outdoor,

Όπως οποιοδήποτε είδος εξοπλισμού για κάθε δραστηριότητα, έτσι και τα κυάλια έρχονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και με πολλά χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν.

Παρακάτω θα δούμε ένα-ένα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τα κυάλια που μας ταιριάζουν ανάλογα με τις ανάγκες μας

 


Βασικά Χαρακτηριστικά:


Μεγεθυντική Ικανότητα (Magnification): Σε όλα τα κυάλια αναγράφεται ο συνδυασμός δύο αριθμών π.χ. 10χ25. Ο πρώτος, αναφέρεται στην ικανότητα μεγέθυνσης, δηλαδή στο πόσο πιο κοντά μας έρχεται το αντικείμενο που παρατηρούμε (και όχι στο πόσες φορές μεγαλύτερο φαίνεται όπως πολύ συχνά και λανθασμένα διαβάζουμε).

Αντικειμενικός Φακός (Objective Lens): Ο δεύτερος αριθμός αναφέρεται στην διάμετρο του εμπρόσθιου οπτικού στοιχείου σε χιλιοστά. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο περισσότερο φως συλλέγει, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι πιο φωτεινή.

Οπτικό Πεδίο (Field of View): Μετριέται σε μοίρες ή σε πλάτος, συνήθως για απόσταση 1000m (ή γυάρδες). Είναι το πλάτος του ορατού πεδίου στην συγκεκριμένη απόσταση.

Ίριδα (ή κόρη) Εξόδου (Exit Pupil): Προκύπτει διαιρώντας τη διάμετρο του αντικειμενικού φακού με την μεγεθυντική ικανότητα, π.χ. στο 10χ25 είναι 2,5mm. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός αυτός, τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα.

Eye Relief: Η μέγιστη απόσταση από το προσοφθάλμιο στην οποία θα είναι ορατό ολόκληρο το ωφέλιμο οπτικό πεδίο, δηλαδή πόσο μακριά μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας από τους φακούς όταν παρατηρούμε. Μεγάλο eye relief βοηθά αυτούς που φορούν γυαλιά. Επίσης σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας που τα κυάλια μπορεί να είναι τοποθετημένα σε τρίποδο, βοηθά στην παρατήρηση χωρίς το παραμικρό κούνημα.

Εστίαση (Focus): Τα κυάλια έρχονται με διαφορετικές επιλογές εστίασης ή και χωρίς καθόλου εστίαση. Μπορεί να είναι κεντρική, δηλαδή να ρυθμίζεται ταυτόχρονα και για τους δύο φακούς ή ο κάθε φακός να έχει ξεχωριστή ρύθμιση ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στον χρήστη.

 


Ειδικότερα Χαρακτηριστικά:


Πρίσμα: Όταν παρατηρούμε κάτι μέσα από έναν φακό, σύμφωνα με τις ιδιότητες που έχει το φως, θα το βλέπαμε ανάποδα. Η ύπαρξη του πρίσματος μέσα στους φακούς, αντιστρέφει το «ανάποδο» είδωλο ώστε να το βλέπουμε σωστά. Υπάρχουν δύο τύποι, roof και Porro (η ονομασία προέρχεται από τον εφευρέτη του συστήματος, Ignazio Porro ο οποίος το σχεδίασε περίπου το 1850). Τα κυάλια με πρίσμα τύπου Porro είναι συνήθως πιο ογκώδη.

 

 

Επίστρωση: Μια ποσότητα από το φως που συλλέγουν οι φακοί αντανακλάται, με αποτέλεσμα να μην φτάνει στο μάτι μας και να μειώνεται η φωτεινότητα της εικόνας που παρατηρούμε. Για τον λόγο αυτό, οι φακοί φέρουν επιστρώσεις οι οποίες απορροφούν φως αντί να το αντανακλούν.

 


Λοιπά χαρακτηριστικά:

Πολλά κυάλια είναι αδιάβροχα ή ανθεκτικά στο νερό, αντέχουν στις πτώσεις, μπορεί να έχουν υποδοχή για τρίποδο, να έχουν σταθεροποιητή εικόνας κ.α.

 


Μεγέθη και προτεινόμενη χρήση:


Μεγάλα (Full size): Συνήθως έχουν διάμετρο αντικειμενικού φακού >40mm. Αποδίδουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, έχουν ευρύ οπτικό πεδίο και προσφέρουν καθαρότερες θεάσεις.
 

 


Μεσαία (Mid size): >30mm σε διάμετρο, είναι ένας μέσος όρος σε μέγεθος και απόδοση άνω του μετρίου σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού.
 


Μικρά (Compact): Ελαφριά, εύκολα στη μεταφορά, μπορούμε να τα έχουμε πάντα μαζί μας. Συστήνονται για παρατήρηση στο φως της μέρας.

 

Ετικέτες: κυαλια

Αφήστε ένα σχόλιο