ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 8011763 - 210 8017634 (08:00-16:00)   •   ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60€
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
https://www.survival.gr/image/cache/catalog/blog/sximata-lepidas-670x586.jpg
17-12-2018

Σχήμα λεπίδας

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή σχήματα λεπίδας, τα οποία φυσικά θα βρείτε και στη σελίδα μας. Υπάρχουν δεκάδες σχήματα εκεί έξω και πολλά από αυτά έρχονται σε τροποποιημένες παραλλαγές, καθώς οι κατασκευαστές μαχαιριών προσπαθούν να προσθέσουν κάτι νέο στην αγορά και να βρουν τα δικά τους σχέδια. Όπως πάντα, όταν επιλέγετε ένα μαχαίρι ή έναν σουγιά για τις ανάγκες σας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο σχήμα της λεπίδας και να εξασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλο για τη χρήση που το προορίζετε.

Normal (ή Straight-Back). Το σχήμα αυτό είναι αρκετά ευθύ, διαθέτει αμβλεία και επίπεδη ράχη, ενώ η άκρη του είναι καμπυλωτή. Επειδή η ράχη δεν είναι αιχμηρή, σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το χέρι ή τα δάχτυλά σας για να εφαρμόσετε πρόσθετη πίεση ώστε να αυξήσετε τη δύναμη κοπής. Είναι ένα σχήμα κατάλληλο για ψιλόκομα σε φέτες αλλά και για τεμαχισμό. Ακόμα, η αμβλεία ράχη προσθέτει λίγο βάρος στη λεπίδα με αποτέλεσμα τα μαχαίρια αυτά να ζυγίζουν περισσότερο.

Clip Point είναι το σχήμα που χαρακτηρίζεται από ένα εμπρόσθιο τμήμα το οποίο φαίνεται σαν "ψαλιδισμένο". Αυτό το αποκομμένο τμήμα μπορεί να είναι ευθύγραμμο ή κοίλο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα λεπτό σημείο ιδανικό για εργασίες ακριβείας και για διάτρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μαχαιριού με σχήμα Clip Point είναι το Bowie.

Οι λεπίδες Drop Point διαθέτουν μια κυρτή καμπύλη στη ράχη τους -κοντά στο άκρο- δηλαδή το αντίθετο από το σχήμα Clip Point που διαθέτει κοίλη καμπύλη. Η κυρτή καμπύλη είναι λιγότερο κατάλληλη για διάτρηση, αλλά παρέχει περισσότερη δύναμη από το Clip Point. Οι περισσότεροι ελβετικοί σουγιάδες διαθέτουν Drop Point λεπίδα, καθώς είναι αποτελεσματική σε πλήθος εφαρμογών.

Το σχήμα Tanto παρέχει εξαιρετική δύναμη και είναι εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά σπαθιά. Το όνομα Tanto προέρχεται από την σπασμένη άκρη ενός σπαθιού σαμουράι, η οποία ήταν πολύ αποτελεσματική στη διάτρηση πανοπλίας. Το σχήμα Tanto δεν διαθέτει καμπύλη και συνεπώς δεν είναι κατάλληλο για κόψιμο σε φέτες, αντ' αυτού όμως, η τεράστια δύναμη της άκρης του μπορεί να διεισδύσει σχεδόν σε οτιδήποτε.

Το σχήμα Spear-Point είναι συμμετρικό, δηλαδή διαθέτει την ίδια καμπυλότητα και από τις δύο πλευρές της άκρης του. Μπορεί να είναι και οι δύο πλευρές κοφτερές, ή μόνο η μία (συνηθισμένο σε σουγιάδες τσέπης). Συνήθως θα βρείτε Spear-Point σε μαχαίρια dagger ή σε μαχαίρια σχεδιασμένα για ώθηση και ρίψη.

Οι λεπίδες Sheepsfoot είναι το αντίθετό από τις Normal (ή Straight-Back). Διαθέτουν μία ευθεία και κοφτερή λάμα, ενώ η ράχη τους είναι αμβλεία (με το μεγαλύτερο μέρος να είναι ίσιο και να καμπυλώνει στο τελείωμα). Αυτές οι λεπίδες μπορούν να ελέγχονται επαρκώς, τοποθετώντας τα δάχτυλα στη ράχη της λεπίδας και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να κόβουν τις οπλές των προβάτων. Είναι κατάλληλες για τεμαχισμό, αλλά στερούνται μιας απότομης και μυτερής άκρης (το οποίο σε πολλές περιπτώσει μπορεί να είναι πλεονέκτημα, καθώς εμποδίζονται ατυχήματα από τυχαία μαχαιρώματα).

Το σχήμα Wharncliffe είναι παχύτερο, αλλά αρκετά παρόμοιο με το Sheepsfoot, με τη διαφορά ότι η ράχη της λεπίδας ξεκινάει να καμπυλώνει πολύ νωρίτερα και επομένως σε πιο μικρή γωνία. Αυτές οι λεπίδες τυπικά χρησιμοποιούνταν από τους ναυτικούς, καθώς το σχήμα τους σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τυχαίους αυτοτραυματισμούς εξαιτίας των αναταραχών από τα κύματα.

Το σχήμα Trailing Point διαθέτει μια χαρακτηριστική άκρη η οποία καμπυλώνει προς τα πάνω και παρέχει βελτιωμένη δυνατότητα τεμαχισμού. Η μεγάλη καμπύλη είναι ιδιαίτερη χρήσιμη στην αφαίρεση του ζωικού δέρματος και στο φιλετάρισμα.


Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως δεν υπάρχει ένα σχήμα λεπίδας που να ταιριάζει σε όλες τις εφαρμογές. Για αυτό τον λόγο, πριν επιλέξετε ένα μαχαίρι ή έναν σουγιά, σας συνιστούμε να σκεφτείτε για ποια χρήση το θέλετε και να καταλήξετε σε ένα σχήμα που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.