TwitterInstagramΤηλέφωνα Παραγγελιών 210 8011763
210 8017634 Κατάστημα Κηφισιάς 210 8019751
Phone Orders 210 8011763
210 8017634 Kifisia Store 210 8019751
Ωράριο Λειτουργίας Έδρα Δευ έως Παρ 08:00-16:00 Κατάστημα Κηφισίας Δευ-Τετ-Σάβ 10:00-15:00
Τρ-Πέμ-Παρ 10:00-14:00,17:00-21:00
Working Hours Headquarters Mon to Fri 08:00-16:00 Kifisia Store Mon-Wed-Sat 10:00-15:00
Tue-Thu-Fri 10:00-14:00,17:00-21:00

Επιλογή υπνόσακου

Δημοσιεύτηκε από spyros 18/11/2019 0 Σχόλια


Η επιλογή του σωστού υπνόσακου είναι μια από τις πιο πολύπλοκες αγορές για έναν ορειβάτη. Είναι πολλά τα επιμέρους χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψιν όπως το βάρος, η μόνωση που προσφέρει, η άνεση, το υλικό μόνωσης και το πόσο εύκολα πακετάρετε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει πλέον μια τόσο μεγάλη επιλογή σε υπνόσακους που το πράγμα γίνεται ακόμα πιο μπερδεμένο.

 Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στην υπόθεση, αναλύοντας τα διάφορα χαρακτηριστικά που έχουν οι υπνόσακοι.


Θερμοκρασίες

Όλοι οι υπνόσακοι αναγράφουν πάνω θερμοκρασίες στις οποίες ένας μέσος άνθρωπος θα πρέπει να νιώθει ζεστασιά. Οι υπνόσακοι χωρίζονται, όπως φαίνεται παρακάτω, σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις θερμοκρασίες που συναντάμε. Όμως αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι οι θερμοκρασίες που θα συναντήσετε εκεί που θα τον χρησιμοποιήσετε.

 

Είδος υπνόσακουΘερμοκρασίες (°C)
Καλοκαιρινός- 1° και πάνω
3 εποχών-10° έως -1°
Χειμερινός-10° και κάτω


Επιλέγουμε πάντα έναν υπνόσακο του οποίου η χαμηλότερη θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή από αυτές που θα συναντήσουμε. πχ. Αν περιμένουμε οι θερμοκρασίες να είναι στο -5°C επιλέγουμε έναν υπνόσακο με όριο θερμοκρασίας τους -10°C.

Για να δούμε όμως τι ακριβώς σημαίνουν οι θερμοκρασίες που αναγράφονται σε κάθε υπνόσακο. Καταρχάς βλέπουμε πως οι θερμοκρασίες είναι βάση του πρότυπου EN ή ISO που σημαίνει πως έχουν γίνει τα κάποια συγκεκριμένα τεστ και δύο υπνόσακοι βουνού μπορούν πραγματικά να συγκριθούν μεταξύ τους. Οπότε έχουμε τις εξής θερμοκρασίες:
 

 

 • comfort: η χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία ο χρήστης ενώ βρίσκεται σε χαλαρή στάση, όπως ανάσκελα, βρίσκεται σε θερμική ισορροπία και δεν κρυώνει.
 • transition: η θερμοκρασία μεταξύ της comfort και της limit.
 • limit: η χαμηλότερη θερμοκρασία στην οποία ο χρήστης του υπνόσακου με κυρτή στάση του σώματος βρίσκεται θερμική ισορροπία και δεν κρυώνει.
 • risk: η θερμοκρασία μεταξύ της limit και της extreme
 • extreme: πολύ χαμηλή θερμοκρασία όπου υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας

Οι θερμοκρασίες αυτές που αναγράφονται είναι ενδεικτικές και συνήθως τα διάφορα τεστ αναφέρονται σε άντρες, κάτι που σημαίνει πως οι γυναίκες χρειάζονται υπνόσακο χαμηλότερων θερμοκρασιών. Κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση της ζέστης είναι η σκηνή, τα ρούχα, το υπόστρωμα αλλά και ο μεταβολισμός μας.

Είδη μόνωσης
Οι υπνόσακοι έχουν μέσα ένα μονωτικό υλικό το οποίο μας προστατεύει από το κρύο. Η μόνωση αυτή είναι είτε συνθετική (συνθετικός υπνόσακος) είτε πούπουλο (πουπουλένιος υπνόσακος). Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι υπνόσακοι οι οποίοι περιέχουν ένα μείγμα από συνθετικό υλικό και πούπουλο.

Τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα των δύο τύπων φαίνονται παρακάτω.
 

 Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Πουπουλένιος

Ελαφρύς
Συμπιέζεται εύκολα
Υπερέχει σε κρύες και ξηρές
συνθήκες
Μεγάλη διάρκεια ζωής

Χάνει τη μονωτική του ικανότητα όταν βραχεί
Αργεί να στεγνώσει
Υψηλό κόστος
Θέλει ειδικό πλύσιμο

Συνθετικός

Στεγνώνει γρήγορα
Παρέχει μόνωση ακόμα και βρεγμένος
Υποαλλεργικός

Δεν έχει τόσο καλή μόνωση όσο το πούπουλο
Πιο ογκώδης και βαρύς
Μικρότερη διάρκεια ζωής


Όποιον τύπο μόνωσης και αν επιλέξετε πρέπει να ξέρετε πως σημαντικό ρόλο παίζει η κατανομή της μόνωσης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβλήματος του υπνόσακου. Οι πουπουλένιοι υπνόσακοι χρησιμοποιούν διάφορα "διαμερίσματα" ενώ οι συνθετικοί μια σειρά από στρώσεις. Στόχος και των δύο είναι η μόνωση να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη και να αποφευχθούν τα κρύα σημεία.

Κάποια επιπλέον στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε για τους υπνόσακους είναι τα παρακάτω:

Πούπουλο: Παρότι πιο ακριβό είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι μιας και είναι πιο ελαφρύ και συμπιέζεται πιο εύκολα ενώ έχει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αγοράζοντας έναν πουπουλένιο υπνόσακο μπορεί να βρείτε κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • fill power: μας δείχνει την ποιότητα του πούπουλου. Όσο μεγαλύτερο είναι σημαίνει πως θα μας δώσει καλύτερη μόνωση για το ένα συγκεκριμένο βάρος πούπουλου. Για παράδειγμα οι πουπουλένιοι υπνόσακοι που είναι για πολύ κρύο έχουν fill power κοντά στο 800.
 • αδιάβροχη πουπουλένια μόνωση: μιας και το πούπουλο χάνει την ικανότητα μόνωσης όταν βραχεί, σε πολλούς πουπουλένιους υπνόσακους τα πούπουλο έχει υποστεί μια ειδική επεξεργασία αδιαβροχοποίησης.
 • responsible down: μιας και το μεγαλύτερο μέρος από τα πούπουλα προέρχεται από την βιομηχανία κρέατος οι κατασκευαστές έχουν θέσει μια σειρά από πρότυπα ώστε οι χήνες και οι πάπιες που χρησιμοποιούνται να μεγαλώνουν με σωστές συνθήκες. Οι ενδείξεις RDS και TDS είναι αυτές που το υποδεικνύουν.

Συνθετικό: είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το πούπουλο και προσφέρει μόνωση (διατηρεί περίπου το 50%) ακόμα και βρεγμένο. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το down fill για να υπάρχει καλή σύγκριση μεταξύ διαφορετικών υπνόσακων. Επίσης σε σχέση με το πούπουλο χρειάζεται μεγαλύτερος όγκος και βάρος συνθετικού υλικού για να έχετε την ίδια θερμότητα.

Τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται βελτιώνονται συνέχεια και οι ιδιότητές τους είναι όλο και πιο κοντά σε αυτές του πούπουλου. Οι τύποι συνθετικών ινών που χρησιμοποιούνται διαφέρουν πολύ, κάποιες είναι μακριές ενώ άλλες κοντές. Οι περισσότερες ίνες που χρησιμοποιούνται σε υπνόσακους έχουν κενό στο κέντρο τους ώστε να εγκλωβίζουν καλύτερα τον αέρα.

Μέσα στον υπνόσακο το συνθετικό υλικό συνήθως βρίσκεται σε στρώσεις οι οποίες είναι ραμμένες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του υπνόσακου και καλύπτουν η μία την άλλη, ακριβώς όπως τα κεραμίδια σε μια σκεπή. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται τα κρύα σημεία αφού σε κάθε σημείο υπάρχει παραπάνω  από μια στρώση μονωτικού υλικού.

Κάποια από τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μόνωση είναι: Thermal R Max, Climashield® Prism και Climashield® Apex.

Μείγμα πούπουλο/συνθετικό: Σε κάποιους υπνόσακους θα βρούμε συνθετικό υλικό στο κάτω μέρος, όπου θα συμπιεστεί λιγότερο, και πούπουλο στο πάνω μέρος.


Βάρος υπνόσακου
Το μεγαλύτερο ρόλο στο βάρος του υπνόσακου παίζουν η μόνωση και το σχήμα του. Μονώσεις με υψηλή απόδοση, όπως πούπουλο με μεγάλο fill power και εξελιγμένα συνθετικά υλικά, δίνουν μεγαλύτερη ζεστασιά με μικρό βάρος. Είναι ευνόητο πως όταν συγκρίνουμε το βάρος δύο υπνόσακων θα πρέπει να κινούμαστε στο ίδιο θερμοκρασιακό εύρος μιας και για να πετύχουμε περισσότερη ζεστασιά χρειαζόμαστε περισσότερο μονωτικό υλικό.

Το βάρος της μόνωσης: Για πολλούς το βάρος της μόνωσης αποτελεί έναν καλό τρόπο για να αξιολογήσουν το πόσο ζεστός είναι ο υπνόσακος, με τη λογική πως όσο περισσότερο μονωτικό υλικό έχει τόσο πιο ζεστός θα είναι. Η αλήθεια είναι πως το εύρος των θερμοκρασιών που αναγράφεται είναι αυτό που μας δείχνουν πραγματικά τη ζεστασιά του.

Το σχήμα του υπνόσακου: Οι υπνόσακοι μας κρατάνε ζεστούς εγκλωβίζοντας τη θερμοκρασία που παράγεται από το ίδιο μας το σώμα, κάτι που σημαίνει πως ένας μικρός χώρος ζεσταίνεται καλύτερα από έναν μεγάλο. Έτσι ένας υπνόσακος που εφαρμόζει καλά στο σώμα μας και βολικό σχήμα θα είναι πιο ζεστός από έναν που είναι ευρύχωρος.

 


Τους υπνόσακους θα τους βρούμε σε έναν από τους παρακάτω τύπους:

 • μούμια (mummy): για να αυξηθεί η θερμότητα και να μειωθεί το βάρος αυτό το μοντέλο έχει στενή γραμμή και ενσωματωμένη κουκούλα την οποία μπορεί να σφίξετε για περισσότερη ζεστασιά. Η εφαρμογή του είναι στενή και συνήθως αλλάζεις πλευρό μαζί με τον υπνόσακο και όχι μέσα σε αυτόν.
 • ημιορθογώνιος (semirectangular ή modified mummy): εδώ θα βρούμε πολλές παραλλαγές οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ ζεστασιάς και άνεσης.
 • ορθογώνιος (rectangular): είναι πολύ άνετοι όμως δεν ζεσταίνουν τόσο καλά, έχουν μεγάλο βάρος και όγκο. Είναι ιδανικοί για camping.
 • διπλός: ο ρομαντικός αυτός υπνόσακος είναι πολύ καλή επιλογή για ζευγάρια μιας και εκμεταλλεύονται τη θερμότητα του συντρόφου για να ζεσταθείτε. Όμως υπάρχουν και  τεχνικά μοντέλα τα οποία είναι ιδανικά μιας έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση με μικρότερο συνολικό βάρος.


Εξωτερικό υπνόσακου
Το εξωτερικό υλικό των περισσότερων υπνόσακων είναι από ripstop DWR - nylon και άλλα εξειδικευμένα υλικά με κύρια χαρακτηριστικά το μικρό βάρος, την άνεση και την ικανότητα να αφήνουν τη μόνωση του υπνόσακου να τα γεμίζει. Όσο μεγαλύτερο κόστος έχει ένας υπνόσακος τόσο πιο ελαφρύς θα είναι το εξωτερικό. Πολλοί υπνόσακοι, που είναι μόνο για κάμπινγκ, χρησιμοποιούν υλικά όπως βαμβάκι τα οποία έχουν πιο ευχάριστη αίσθηση είναι όμως και πιο βαριά.
Οι υπνόσακοι που χρησιμοποιούνται στον αλπινισμό έχουν αδιάβροχες και διαπνέουσες μεμβράνες οι οποίες τον βοηθάνε να παραμείνει στεγνός ακόμα και στους παγωμένους υδρατμούς της σκηνής. Επιπλέον πολλοί υπνόσακοι χρησιμοποιούν πιο ανθεκτικά υλικά στο κάτω μέρος τα οποία προσφέρουν καλύτερη μόνωση, ενώ πάνω υλικά που δίνουν καλύτερη διαπνοή.

Άλλα χαρακτηριστικά

Φερμουάρ
Φερμουάρ που δεν πιάνονται στο ύφασμα του υπνόσακου. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό μιας και κανείς δε θέλει να παλεύει με το φερμουάρ στη μέση της νύχτας ή να του σκίσει τον ακριβό υπνόσακο. Όσο πιο μικρό είναι το φερμουάρ τόσο πιο εύκολα πιάνεται σε σχέση με τα μεγάλα φερμουάρ. Επίσης πολλά φερμουάρ στο πίσω μέρος έχουν ένα σκληρό κομμάτι ύφασμα που δεν αφήνει το ύφασμα του υπνόσακου να διπλώνει τόσο εύκολα.

Φερμουάρ από τα δεξιά ή τα αριστερά: Αν είμαστε δεξιόχειρες επιλέγουμε έναν υπνόσακο που ανοίγει από τα αριστερά. Αν είμαστε αριστερόχειρες έναν από τα δεξιά. Σε πολλά μοντέλα αγοράζοντας έναν υπνόσακο με φερμουάρ από δεξιά και έναν από αριστερά μπορούμε να τους ενώσουμε και να "φτιάξουμε" ένα διπλό υπνόσακο.

Επιπλέον μόνωση: Το φερμουάρ αποτελεί ένα "κρύο" σημείο του υπνόσακου και για αυτό οι "καλοί" υπνόσακοι  το καλύπτουν, εσωτερικά, με ένα κομμάτι υφάσματος που περιέχει μόνωση.

Φερμουάρ διπλής κατεύθυνσης: Τα δύο φερμουάρ είναι πολύ χρήσιμα για καλύτερο αερισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 

Κουκούλες
Όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο απαραίτητη αρχίζει να γίνεται η κουκούλα. Σε έναν καλοκαιρινό υπνόσακο η κουκούλα δεν είναι απαραίτητη, κάτι που μειώνει σημαντικά το βάρος τους. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πόσο καλά εφαρμόζει η κουκούλα γύρω από το κεφάλι σας. Μια κουκούλα με λάθος εφαρμογή δεν είναι μόνο άβολη αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να γυρίσει στο πρόσωπό σας και να αρχίσετε να εκπνέετε υδρατμούς μέσα στον υπνόσακο κάνοντάς τον υγρό και ακόμα πιο πολύ άβολο.
Σε πολλούς υπνόσακους στη βάση τους κουκούλας υπάρχει ένα κολάρο από μονωτικό υλικό το οποίο αποτρέπει τη θερμότητα του σώματος να χαθεί ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει το κρύο να μπει μέσα. Στα περισσότερα κολάρα υπάρχει ένα σκοινάκι που επιτρέπει να το σφίξετε όσο χρειάζεται.

Θύλακες
Οι θύλακες περιέχουν τη μόνωση του υπνόσακου ώστε να μη βρεθεί κάποια στιγμή όλη στα πόδια σας! Στους πουπουλένιους θα συναντήσουμε πολλούς τύπους θυλάκων με πιο συνηθισμένους τον κάθετο και τον οριζόντιο. Στους συνθετικούς υπνόσακους είναι κυρίως για ομορφιά.

 • κάθετοι: είναι ιδανικοί για υπνόσακους όπου υπάρχει αρκετός χώρος στα πόδια και την κουκούλα και γενικά είναι πιο άνετοι από αυτούς που έχουν οριζόντιους θύλακες. Αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους κοιμούνται στην πλάτη. Το μειονέκτημα είναι πως για να συγκρατούν το υλικό μέσα στον οριζόντιο θύλακα έχουν δίχτυ το οποίο αυξάνει το συνολικό βάρος.
 • οριζόντιοι: οι υπνόσακοι με οριζόντιους θύλακες είναι πιο ζεστοί από τους αντίστοιχους με κάθετους.

Στους πουπουλένιους υπνόσακους θα συναντήσουμε δύο τύπους κατασκευής των θυλάκων τους ραμμένους και τους εγκιβωτισμένους:

 • Ραμμένοι θύλακες: είναι πιο οικονομικοί και πιο ελαφριοί από τους εγκιβωτισμένους. Για να χωριστεί το πούπουλο, μέσα στο θύλακα, δημιουργείται μια ραφή μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του υπνόσακου. Είναι μια απλή μέθοδος η οποία όμως δημιουργεί κενό μόνωσης στα σημεία ραφής από που χάνεται εύκολα θερμότητα.
 • Εγκιβωτισμένοι θύλακες: είναι πιο πολύπλοκοι στην κατασκευή τους. Μέσα στο θύλακα τοποθετείτε κάποιο ελαφρύ υλικό μεταξύ του εσωτερικού και του εσωτερικού του υπνόσακου. Με τον τρόπο αυτό δε δημιουργούνται "κρύα" σημεία. Παρά το ότι η μέθοδος αυτή είναι πιο ακριβή και ο υπνόσακος αμελητέα πιο βαρύς, η μόνωση λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Εσωτερικές τσέπες
Συνήθως βρίσκονται στο πάνω μέρος του υπνόσακου και είναι πολύ χρήσιμες για να φυλάμε πολύτιμα αντικείμενα καθώς και για να κρατάμε ζεστές τις μπαταρίες.

Συμβατότητα με υπόστρωμα
Σε κάποιους υπνόσακους το κάτω μέρος της μόνωσης έχει αντικατασταθεί από μια τσέπη που χωράει ένα υπόστρωμα, το οποίο αγοράζετε ξεχωριστά.

Τσέπη για μαξιλάρι
Μερικοί υπνόσακοι διαθέτουν μια τσέπη όπου μπορείτε να βάλετε μέσα ρούχα για να δημιουργήσετε ένα μαξιλάρι.

Θέση ποδιών - Footbox
Σε πολλούς καλούς υπνόσακους στο κάτω μέρος του υπνόσακους υπάρχει ενισχυμένη μόνωση για τα πόδια.

Μέγεθος υπνόσακου
Το μήκος του υπνόσακου που χρειάζεστε βασίζεται στο ύψος σας και είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα που δεν είναι ούτε πολύ μικρός ούτε πολύ μεγάλος. Σε έναν μικρό υπνόσακο τα πόδια και το κεφάλι θα "βρίσκουν" πιέζοντας τη μόνωση και κάνοντάς τη λιγότερο αποτελεσματική. Αν έχετε πολύ μεγάλο υπνόσακο ο οποίος θα έχει πολύ ελεύθερο χώρο ο οποίος θα αργήσει να ζεσταθεί.

Οι υπνόσακοι έχουν τα παρακάτω μεγέθη:

 • Γυναικείος regular: 1,83 μ., χωράει κάποιον με ύψος μέχρι 1,68μ
 • Γυναικείος long: 2,00 μ., χωράει κάποιον με ύψος μέχρι 1,82μ
 • Αντρικός regular: 2,00 μ., χωράει κάποιον με ύψος μέχρι 1,82μ
 • Αντρικός long: 2,15 μ., χωράει κάποιον με ύψος μέχρι 2,00 μ

Οι γυναικείοι υπνόσακοι είναι φτιαγμένοι ώστε να αντεπεξέρχονται στο σωματότυπο των γυναικών. Είναι συνήθως πιο κοντοί, πιο στενοί στους ώμους και πιο πλατιοί στους γλουτούς σε σχέση με τους αντρικούς.

Οι παιδικοί υπνόσακοι είναι πιο κοντοί από τους αντίστοιχους για ενήλικες κάτι που τους κάνει πιο οικονομικούς. Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν μετρήσεις για το εύρος θερμοκρασίας παρότι συνήθως οι εταιρείες δίνουν ένα πιθανό θερμοκρασιακό εύρος.

Αξεσουάρ υπνόσακου

 • Θήκη υπνόσακου: μέσα σε αυτή μπαίνει ο υπνόσακος ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα
 • Θήκη αποθήκευσης: συνήθως πρόκειται για ένα μεγάλο σάκο από δίχτυ ή ύφασμα μέσα στο οποίο μπαίνει ο υπνόσακος όταν τον αποθηκεύεται. Το να κρατάτε συμπιεσμένο τον υπνόσακο για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνει την ικανότητά της μόνωσης να διαστέλλεται και να μονώνει επαρκώς.
 • Σεντόνι υπνόσακου - liner: πρόκειται για ένα μαλακό σεντόνι μέσα στο οποίο μπαίνετε για να κοιμηθείτε. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται τον υπνόσακο ενώ αυξάνεται και το θερμοκρασιακό εύρος του υπνόσακου.

Δραστηριότητα
Ανάλογα με τη δραστηριότητα για την οποία χρειαζόμαστε τον υπνόσακο θα πρέπει να προσέξουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Camping
Είναι ένας υπνόσακος που ούτε θα τον κουβαλήσουμε πολύ στην πλάτη μας ούτε θα τον χρησιμοποιήσουμε σε χαμηλές ή αντίξοες συνθήκες. Συνήθως έχουν μεγάλο όγκο και βάρος και είναι ευρύχωροι. Γενικά δεν έχουν ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά οπότε είναι οικονομικοί. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψιν είναι οι θερμοκρασίες που αναγράφονται στον υπνόσακο να είναι αυτές στις οποίες θέλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως το σχήμα τους είναι τετράγωνο δίνοντας έτσι μεγαλύτερη άνεση χώρου.

Backpacking
Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός υπνόσακου για backpacking είναι το βάρος και ο όγκος. Κάτι το οποίο είναι λογικό μιας και θα πρέπει να τον κουβαλήσουμε στην πλάτη μας για καιρό και πρέπει να τον χωρέσουμε στο σακίδιό μας. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε έναν υπνόσακο ο οποίος να αναγράφει τις θερμοκρασίες που θέλουμε να είναι ελαφρύς και να έχει μικρό όγκο. Μία καλή αρχή είναι να αγοράσουμε τον πιο ελαφρύ υπνόσακο που μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας στη σωστή θερμοκρασία. Οι πουπουλένιοι υπνόσακοι με μεγάλο fill power έχουν μικρό όγκο και βάρος σε αντίστοιχη τιμή.

Ορειβασία / Αλπινισμό
Ο υπνόσακος που χρειάζεστε πρέπει να είναι ζεστός, ελαφρύς, με μικρό όγκο και όσο το δυνατόν αδιάβροχος. Για να τα πετύχει όλα αυτά ένας υπνόσακος χρησιμοποιεί υλικά υψηλών προδιαγραφών τα οποία ανεβάζουν το κόστος. Επίσης το εξωτερικό του υπνόσακου είναι συνήθως από αδιάβροχες και διαπνέουσες μεμβράνες για να αντεπεξέλθουν στα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

πηγή: eosartas.gr

Αφήστε ένα σχόλιο